Månedens motiv: Linnekleppen - Mai 2019

| Comments: 0 |

Linnekleppen ligger på delet mellom Rakkestad og Marker. Det har en høyde på 325 m.o.h. og driftes av Østfold skogselskap med flere sponsorere. På klare dager kan en se til Gaustatoppen.

Fra gammelt av var det en varde her som ble tent når det var fare på ferde. I 1908 ble det første branntårnet bygget. I 1936 ble det bygd et større tårn på 17 m. Her var det også et lite rom for brannvokteren. Det har i alle år vært brannvakt her hver sommer. Det er Nord-Europas eneste betjente brannvakttårn. Den som har vært her lengst var Johan Olsen fra Rakkestad. Han var her i 35 år. Per Evensen fra Mysen var brannvakt i 12 år, og eneste kvinne Klara Buer, også fra Rakkestad, sto for vaktholdet i 10 år. I tillegg har flere andre vært her, bl.a. Thor Krogh fra Marker.

I «gamle dager» samlet ungdommen seg her til St. Hans-feiring. Også andre ganger samlet det seg folk her i helgene. Lag og foreninger hadde ofte turer hit. I dag blir tårnet besøkt av flere tusen gjennom sommeren, Det er en fin tur på 3.5 km i skrånende terreng opp til toppen. Gode parkeringsmuligheter ved Rv. 124 mellom Rakkestad og Flagghytta.

 

Skogbrannvakt Hus Bildekilde: Ragnar Sønstegaard

 

Mange personer på Linnekleppen. Bildekilde: Alfhild Kvisler og Harald Kvisle

 

Det gamle og det nye tårnet på Linnekleppen. Fotograf: Rolf Sønstegård/Bildekilde: Ragnar Sønstegaard

 

Branntårnet på Linnekleppen, med hytte på toppen. Bildekilde: Arne Nilsen

 

Fra hytta på toppen av tårnet. Thor Krog Fotograf: Lars Gabriel Krog/Bildekilde: Gerd Krog

 

Thor Krog på vei etter kaffevann Fotograf: Lars Gabriel Krog/Bildekilde: Gerd Krog